Bedrijven die meedoen aan de duurzame trend

Het is een heuse trend aan het worden, bedrijven die maatschappelijk verantwoord gaan ondernemen. De aandacht onder de bedrijven is groot en dat is een goede zaak. Omdat  bedrijven aan elkaar MVO-eisen gaan stellen, ontstaat er een kettingreactie.

Het Amerikaanse Office Depot is één van de bedrijven die duurzamer zijn gaan ondernemen. Office Depot is wereldwijd 1 van de grootste verkopers van kantoorartikelen en verkoopt in Nederland onder de naam Viking Direct. Sinds 2006 is hun nieuwe strategie: “buy greener, be greener and sell greener”. En deze strategie werkt. Office Depot is drie jaar achter elkaar gekozen tot groenste retailers van Amerika volgens het weekblad Newsweek. Naast het groener kopen, zijn en verkopen, voelt dit bedrijf ook een grote verantwoordelijkheid om hun verhaal te delen, “tell green”. Door hun verhaal te vertellen en hun deskundigheid op het gebied van MVO te delen, hopen ze andere bedrijven aan te moedigen om ook groener en duurzamer te worden.

Ook grote multinationals zoals Shell en Nike hebben duurzaamheidsprogramma’s. Nike heeft niet alleen de CO2-uitstoot van het bedrijf sterk verlaagd, maar werkt ook samen met de Fair Labor Association.  Samen verbeteren zij de arbeidsomstandigheden van werknemers wereldwijd. Nike is duidelijk in zijn MVO-doelen en heeft een heldere visie voor de toekomst. Hun doel is zero waste, dat betekent geen afval en daardoor geen verspilling, en het voortdurend recyclen van materialen. Zover is het nog niet, dus ook voor Nike blijft er werk aan de winkel.

Een ander bedrijf dat nog verder kan verbeteren is het Japanse merk Toyota. Toyota laat Citroën, Fiat en Peugeot achter zich als het gaat om het meest duurzame en groene automerk. Toyota heeft de  hybride Prius geproduceerd, de populaire auto met een zeer laag brandstofverbruik en CO2-uitstoot. Ze rapporteren helder over hun CO2-uitstoot en hebben dit al sterk verminderd in de afgelopen jaren. Maar ook Toyota heeft nog een lange weg te gaan, zo kunnen ze bijvoorbeeld meer recyclebare materialen gebruiken.

Reacties zijn gesloten.