MVO en innovatie


In plaats van het maken van winst, staat bij organisaties die maatschappelijk verantwoord ondernemen nastreven, het creëren van waarde hoog in het vaandel. Uit onderzoek van Toos Hofstede in 2007 bleek al dat bedrijven met oog voor de omgeving eerder innovatiekansen zien, sneller inspelen op de markt en risico’s beter kunnen verkleinen.

MVOEen Research en Development afdeling kan helpen de processen van ondernemingen te verduurzamen, door bijvoorbeeld de bestaande procedures te optimaliseren en de afdeling kan innovatie stimuleren. Een R&D beleid past dan ook goed in een bedrijf dat duurzaam ondernemen nastreeft. Niet alleen voor grote ondernemingen is het interessant, ook in de MKB sector stijgen de budgetten voor onderzoek steeds meer.

De overheid wil (technologisch) onderzoek stimuleren en heeft niet alleen subsidies, maar ook zijn er belastingaftrek mogelijkheden voor zelfstandigen en kortingen voor werknemers op het gebied van R&D.

Voorbeelden op het gebied van innovatie zijn het innoveren van de productieketen waardoor eerlijke handel gegarandeerd kan worden. Maar ook veranderingen in het productieproces met als gevolg minder schadelijke uitstoot van stoffen kunnen als innovatief worden beschouwd.

Reacties zijn gesloten.